In januari wordt er een video opgenomen voor een online training voor Happinez. Een training die op een positieve manier de overgang voor vrouwen vanuit drie invalshoeken belicht: fysiek, mentaal en spiritueel. De training, met de mooie titel ‘Menoshift’ bestaat uit geschreven tekst, oefeningen, audiofragmenten en video’s. En voor dat laatste mag ik in een interview het een en ander vertellen over hormonen, voeding en gezondheid. Voor deze training werd mij ook om een voedingslijst gevraagd met 7-9 voedingsmiddelen die een positieve invloed hebben op je hormonen.

Zo hoort het niet!

Voor veel vrouwen staat de overgang gelijk aan klachten en ongemak. En niet alleen in de overgang. Op meerdere momenten in hun leven kampen meisjes en vrouwen met een disbalans in hun vrouwelijke hormonen. In onze Westerse maatschappij wordt het bijna als normaal gezien om last en hinder te ondervinden van je menstruatie, zwangerschap en/of overgang. Maar dit is niet ‘normaal’ of iets wat ‘er bij hoort’. Bij natuurvolkeren of in bepaalde delen van de wereld waar men nog op natuurlijke wijze leeft komen deze klachten niet voor.

Leefstijlprobleem

Hormonale problemen zijn in bijna alle gevallen een leefstijlprobleem. Een gevolg van verkeerde keuzes die (vaak onbewust) dag in, dag uit genomen worden. Gebrek aan beweging, te veel zitten, niet leven volgens je bioritme, het ontbreken van natuurlijke uitdagingen, tekort aan slaap, te veel stress; een paar voorbeelden van leefstijlfactoren die een grote, negatieve impact hebben op je hormoonhuishouding. In mijn nieuw te verschijnen boek ‘Fit Fab 40’ (vanaf 4 januari verkrijgbaar) bespreek ik uitgebreid al die factoren, waarom ze onze hormonen beïnvloeden en uiteraard hoe je dat weer kunt herstellen.

Voeding

Naast alle hiervoor genoemde leefstijlfactoren speelt voeding ook een grote rol. Te veel ongezonde voeding is stress voor je lijf en kan op den lange duur problemen veroorzaken. Maar het draait niet alleen om het vermijden van voedingsmiddelen die een negatieve invloed hebben op je hormonen. Nog veel belangrijker is het toevoegen van voeding die je nodig hebt als bouwstof voor je hormonen. Als de basis van je voeding goed is dan kom je al een heel eind.

Eet de goede vetten

Op het lijstje wat ik ga maken voor de online training van Happinez zullen vetten zeker een belangrijke plaats gaan innemen. Nog te veel vrouwen denken dat ze aankomen door het eten van vet. En dus gebruiken ze light producten, magere yoghurt, halvarine, etc. Maar dat werkt juist averechts. Een tekort aan goede vetten in je voeding maakt het juist steeds moeilijker om af te vallen en veroorzaakt allerlei hormonale problemen. Vooral omega 3-vetzuren zijn heel belangrijk. Niet alleen voor je hart, zenuwstelsel, immuunsysteem en gezonde cellen maar dus ook om hormonen aan te kunnen maken. Voorbeelden van voeding die rijk is aan omega 3 zijn onder andere vette vis (zalm, makreel, haring, Sardines), noten, zaden (hennepzaad, lijnzaad, chiazaad) en pitten.

Een onderschat sporenelement

Wat ook op het lijstje zal komen te staan is voeding die rijk is aan jodium. We eten simpelweg veel te weinig jodium. De beste bronnen zijn zeevis (vooral witvis en schaal-en schelpdieren), zeewier en algen. En ook al wonen we dichtbij de zee; deze voedingsmiddelen staan niet standaard bij elke Nederlander op het menu. Door de vervuiling van de zee bevat vis helaas ook toxines. Een probleem wat minder speelt bij zeewier omdat die weinig tot geen vet bevatten waarin de toxines worden opgeslagen. Eet dus wat vaker zeewier; dit is niet alleen een mooie bron van jodium maar ook van vele andere mineralen en sporenelementen. En lukt het echt niet om dit op je menu te zetten dan is een Kelp supplement een goed alternatief. Kelp is een bruine zee-alg, heel rijk aan jodium en heel simpel verkrijgbaar in tabletvorm.

Het lijstje

Wat er nog meer op het lijstje komt te staan kun je straks zien in de online training van Happinez. Er zijn zoveel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor alle hormonale processen in het lichaam dat het nog moeilijk is daar een selectie uit te maken. Want vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen zijn allemaal belangrijk en kun je vinden in veel verschillende bronnen. We hebben nou eenmaal geen tekort aan zeewier, maar wel een tekort aan jodium. En als je geen zeewier of algen wil eten dan zijn er nog andere mogelijkheden. En zo is het met alles. Een optimaal voedingspatroon kan op zoveel verschillende manieren samengesteld worden. Al naar gelang jouw persoonlijke voorkeur en wensen. Ik ga vandaag dus nog verder werken aan mijn lijst. Het gaat nog moeilijk worden om te kiezen wat ik er op ga zetten. Ik hou jullie op de hoogte!

Alvast een voorproefje van wat gerechten uit mijn nieuw te verschijnen boek Fit Fab 40. (Foodfotografie door José van Riele)

Hoe je je hormonen in balans kunt eten

December 19, 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

X