Kleur in je voeding kan een groot verschil maken in hoe je je voelt. En groen is één van de kleuren die je altijd op je bord wil hebben liggen!! Hoe meer hoe beter. Het is nog niet zo lang geleden dat ik voor het eerst hoorde over het ‘Groene Dieet’. Het verbaasde mij dat ik dit nog niet kende. Dit dieet wordt namelijk aangeraden in meerdere yogaboeken van Yogi Bhajan. Hij combineert yoga en meditatie met Indiase massagetechnieken en voedingstherapie gebaseerd op de Ayurveda.
Aan de slag
Toen ik na ging denken over welke voedingsmiddelen allemaal binnen zo’n groen dieet passen was ik meteen enthousiast. Als je de maaltijden met zorg samenstelt krijg je namelijk een heel uitgebalanceerd dieet wat rijk is aan alle belangrijke voedingsstoffen. En dus ging ik aan de slag om groene recepten te ontwikkelen en een programma samen te stellen. Dat ik niet de enige was die dit een interessant uitgangspunt vind bleek wel uit de grote hoeveelheid reacties en inschrijvingen. Deze week starten zo’n 60 deelnemers met mijn 3-of 7 daagse ‘Fit Green Days’ programma.
Waarom Groen?
“Waarom groen?”, “Wat is het doel van dit dieet? en “Wat is het idee erachter?” , waren een aantal vragen die ik kreeg op social media. Het idee van ‘Going Green’ is dat je vooral veel, maar dan ook echt veel, verschillende soorten groene groenten gaat eten. Aangevuld met groen fruit, peulvruchten, glutenvrije granen, zaden, noten, pitten, zeewier, algen en verse kruiden. Het is niet zomaar een beetje meer groente eten; als je het op de goede manier doet is het een heel hoogwaardig voedingsprogramma. Waarom??
Chlorofyl bevindt zich in bladgroenten. Extra inname van bladgroen zorgt dat je meer zuurstof opneemt waardoor je meer energie krijgt en je fitter gaat voelen. Daarnaast bindt chlorofyl afvalstoffen zodat je lichaam ze makkelijker uit kan scheiden.
Darmen Alle voeding binnen het groene dieet bevatten heel veel oplosbare vezels. Deze, en de zuurstof in Chlorofyl, zijn heel belangrijk voor de goede (aerobe) bacteriën in onze darmen. Deze hebben namelijk zuurstof nodig voor hun groei en voortbestaan. Deze bacteriën zijn de basis voor een goede gezondheid; ze produceren vitamines, enzymen en andere belangrijke stoffen.
Zuur-baseevenwicht Een anaerobe (zuurstofloze), oftewel zure, omgeving is een ideale omgeving voor allerlei ziektes. De verzuring van het lichaam is dan ook een oorzaak van het ontstaan van diverse gezondheidsklachten en ernstige ziekten. Veel voeding, zoals dierlijke producten, zuivel, suiker en bewerkte voeding werkt sterk verzurend op ons lichaam. De voeding in het groene dieet is voornamelijk basisch.
Zeevoeding Zeewieren en algen zijn heel rijk aan mineralen en andere voedingsstoffen. Zo bevat zeewier veel calcium en zelfs meer ijzer dan vlees. Kelp, maar ook andere zeewieren, zijn heel rijk aan jodium. Jodium is onder andere belangrijk voor een goede werking van je schildklier, die verantwoordelijk is voor je stofwisseling en energiehuishouding. Ook zijn zeewieren en algen rijk aan omega 3. Omega 3 is een onverzadigd vetzuur wat belangrijk is voor gezonde cellen, je hersenstofwisseling en als bouwstof voor hormonen.
Fit Vegan Food Een plantaardig voedingspatroon zorgt voor sneller herstel, meer energie, voorkomt ontstekingen in je lichaam, etc, etc. De voordelen van een plantaardig voedingspatroon zijn groot; mits je een volwaardig voedingspatroon hebt. Het programma zoals ik het heb samengesteld in de ‘Fit Green Days’ is dat. Het bevat voldoende eiwit door de combinaties van verschillende plantaardige eiwitbronnen (groenten, granen, peulvruchten, noten, zeewier). Daarnaast is het rijk aan goede onverzadigde vetten (avocado, olijfolie, noten) en omega 3 (chia, hennepzaad, zeewier) Door de grote hoeveelheid verschillende soorten groenten zoals bladgroen, kruisbloemige groenten, knolgewassen, stengelgewassen, kiemgroenten, vruchtgroenten krijg je een ‘bom’ aan vitamines, mineralen en andere fytonutriënten binnen. Elke soort groente heeft weer andere eigenschappen.
Healthy Aging Wie wil er nou niet gezond ouder worden? Groenten hebben de kracht om de verkorting van telomeren te vertragen. Dit zijn de beschermende uiteindes op ons DNA die met de jaren verkorten. Zodra de telomeren volledig verdwenen zijn, sterft de cel. Vooral broccolikiemen lijken een uitstekend vermogen te hebben om de telomeerlengte te behouden.
Zo kan ik nog wel een tijd doorgaan om nog meer voordelen op te noemen. Ik heb al een aantal ‘groene dagen’ erop zitten en heb ervaren hoeveel energie me dat geeft. Heel benieuwd straks naar de ervaringen van de deelnemers die bijna gaan starten
Add a comment
0 Comments