Deze week ‘mogen’ we weer! De sportscholen en yogastudio’s zijn weer open en het is weer toegestaan om groepslessen te geven. Wat is het fijn om weer mensen te mogen verwelkomen in de studio. Waar de yogazaal er maanden stil en verlaten bij lag, was er nu weer leven en bedrijvigheid. Zowel de docenten, de deelnemers, als ik; we liepen de afgelopen dagen allemaal met een grote grijns op ons gezicht door de studio. Zo fijn om weer energie en leven in de studio terug te voelen stromen.
Morgenochtend aan mij de beurt om sinds lange tijd weer een les binnen, in de studio, te geven. Wat heb ik daarnaar uitgekeken. Deze eerste les is ook nog eens een bijzondere; een Yoga Nidra, ook wel ‘slaap der Yogi’s’ genoemd. Hiervan wordt gezegd dat 1 uur gelijk staat aan 3 uur diepe slaap. Deze ontspanningstechniek heeft ongelofelijke voordelen en voelt altijd weer als een cadeau om te mogen delen met anderen. Het woord Yoga is enigszins misleidend aangezien er geen downward facing dogs en andere houdingen aan te pas komen. Het is een ontspannnings techniek waarbij het enige wat je hoeft te doen is stil liggen en mijn stem te volgen.
Bij Yoga Nidra wordt je met een speciale techniek uit je fight, flight of freeze’-modus gehaald en in een staat van optimale rust gebracht. Het brengt je naar een ander niveau van bewustzijn terwijl je wel wakker en alert blijft.
Ons lichaam heeft een sympathisch (actie) en parasympathisch (rust) zenuwstelsel. Het sympathische systeem is vaak overbelast en overprikkeld waardoor we uit balans raken. Wanneer je je parasympatische zenuwstelsel activeert breng je de activiteit van je rechter-en linker hersenhelft op één lijn. Tijdens dat proces verschuift je brein van bèta-hersengolven (staat van ontwaken met veel hersenactiviteit) naar alfa-hersengolven (een meer ontspannen toestand)
Bij alfa komt het stemmings verbeterende hormoon serotonine vrij wat zorgt voor een gevoel van kalmte. Er is een wetenschappelijk bestudeerd verband tussen angst en hoeveel tijd we doorbrengen in een toestand waarin bèta-hersengolven de overhand hebben. Als je naar de alfa-toestand gaat, vertraag je de hersenactiviteit en kom je in een rusttoestand.
Van alfa ga je verder met de overgang naar een diepe alfa- en theta hersengolftoestand, die ook wel “de droomtoestand” of REM-toestand wordt genoemd. Je gedachten worden nog langzamer. Hier heb je meer kans op een verbeterd leerproces en activering van je creativiteit. Dit is ook een toestand waarin we onze emoties verwerken en loslaten wat ons niet langer dient. Deze toestand wordt geassocieerd met het horen van geluiden of het zien van afbeeldingen – net zoals je doet wanneer je droomt.
Na theta duik je in de zalige delta hersengolven. Je gedachten blijven vertragen. Dit is de meest herstellende en rustgevende toestand, waarin je organen regenereren en het lichaam cortisol – het stresshormoon – omzet en het uit je systeem verwijdert.
Helaas krijgen weinigen van ons onder normale omstandigheden regelmatig voldoende rust van deltakwaliteit, wat betekent dat we ons lichaam, onze hersenen en vitale organen niet volledig laten regenereren.Mensen die weinig tijd in een alfa-hersengolftoestand doorbrengen, hebben meer angst dan degenen die meer tijd in alfa doorbrengen. Dit is waarom yoga nidra zo waardevol kan zijn. Elke keer dat je yoga nidra-meditatie beoefent, breng je de golven van je geest tot rust. Denk aan een auto: als je wilt stoppen en de motor wilt afzetten, moet je eerst terugschakelen. Door je hersenen in een alfa-toestand te brengen, begint het proces van ‘uitschakelen’. Je komt in een rusttoestand met langzamere, herstellende hersengolfactiviteit.
Ook een keer Yoga Nidra ervaren? In de maanden Juli en Augustus geef ik elke zondagochtend van 10.00-11.00 deze bijzondere techniek bij Optimal Health Studio. Een plekje reserveren kan via info@optimalhealth.nl
July 4, 2020
Add a comment
0 Comments