“Vasten met kerst kun je leren”, kopte het AD afgelopen vrijdag in een artikel over mijn laatste boek Intermittent Fasting. Vasten; een onderwerp waar juist deze feestmaand veel interesse voor is. “Tja, die pepernoten, chocoladeletters, kerstborrels, diners, kerstbrunch, oliebollen, champagne…..he?”, hoor ik menigeen verzuchten.

In Januari is het altijd topdrukte bij alle sportscholen en studio’s. Goede voornemens zijn genomen; massaal wil iedereen weer alle extra kerstkilo’s er af sporten of diëten. Velen stoppen met roken; drinken de hele maand januari geen alcohol meer en nemen zich voor het vanaf dan allemaal anders te gaan doen.

Niemand komt een hele kilo aan na een keer zwaar tafelen. Echt niet!! 1 kilogram vet is 9000 kcal; knappe jongen die dat op één dag naar binnen werkt. Het gaat om wat je gedurende een hele week eet en wat je tijdens de rest van het jaar doet; niet op één (of 2) feestdag(en). Alles draait om balans; balans tussen overvloed en weer matig zijn. Precies dat waar Intermittent Fasting om draait.

Door het toepassen van IF en wat andere tips en tricks kun je moeiteloos fit, gezond en zonder extra kerstkilo’s die feestdagen doorkomen.

TIP 1: Een van de manieren waarop je Intermittent Fasting kunt toepassen is om 2 dagen in de week te ‘vasten’. Niet door niks te eten; maar door op die dagen minimaal te eten. Mensen maken weleens de fout om een heleboel dagen voorafgaand aan de kerstdagen maar weinig te gaan eten. Maar daardoor is er veel meer kans dat je, wanneer de kerstdagen eenmaal zijn aangebroken, gaat ‘bingen’ en alles in je mond stopt wat je tegenkomt.  Door 2 dagen per week in te plannen als vastendagen (waarop je bijvoorbeeld 750 kcal per dag eet) en de andere dagen ‘normaal’ te eten bouw je een calorietekort op zodat je dan ook 2 dagen in de week (precies de Kerstdagen) hebt waarop je iets meer kan eten.

TIP 2: Voel je nooit verplicht om iets op te eten, enkel en alleen omdat het ‘gezellig’ zou zijn. Gezelligheid heeft te maken met het gezelschap waarin je verkeert; het samenzijn met elkaar. Tijd doorbrengen met familie, vrienden en geliefden; van elkaars aanwezigheid genieten, leuke dingen met elkaar doen en bijpraten.  Geniet jij echt oprecht van een stuk taart, chocolade of glas wijn, geniet er dan heel bewust van en zie het als een traktatie. Maar voorkom dat je alles op eet en drinkt vanuit gewoonte of verplichting. Bedank gerust ergens voor als je er niet echt heel erg van geniet. 

Ben je ergens te gast en is er van alles ‘speciaal voor jou’ in huis gehaald? (ik weet het; moeders en oma’s hebben hier een handje van) Geef aan als je genoeg hebt gehad, zeg dat je het heel erg waardeert en vraag of je misschien iets mee naar huis mag nemen voor de volgende dag. Dan heeft de gastvrouw of -heer niet alle moeite voor niks gedaan. De dag erna kun je dan nog heel attent een berichtje sturen en extra bedanken voor het lekkers wat diegene zo attent voor je in huis had gehaald

TIP 3: Een andere methode binnen Intermittent Fasting is het eten in een eating window; eten binnen een vastgesteld aantal uren per dag en de overige uren vasten. Heb je een uitgebreid diner gehad in de avond; ga de volgende ochtend eerst buiten een stuk wandelen of fietsen en wacht totdat je weer met eten begint. Voorkom dat je de hele dag door eet en beperk je eetmomenten tot maximaal drie. Heb je zowel een brunch als diner gepland staan? Eet in de tussenliggende uren niks of alleen iets lichts zoals wat vers fruit of wat rauwkost.

TIP 4: Ga bewegen!! Waarom niet sporten of trainen tijdens de dagen waarop je vrij bent? Juist nu, op de dagen waarop je veel (aan tafel) zit en waarschijnlijk meer eet dan normaal. Juist die dagen is het zo fijn om jezelf in beweging te brengen. Het hoeft niet meteen een intensieve workout te zijn; maar buiten een stuk wandelen of fietsen is al fijn!

 Ben je bang dat je met de kerst teveel wijn gaat drinken?

Alcohol……..nogal een ‘dingetje’ voor veel mensen. Want ‘het hoort er nou eenmaal bij’, ‘is toch gezellig’, etc. Omdat ik weet dat velen het moeilijk vinden hier maat mee te houden of de drank helemaal te laten staan wil ik een hele goede tip van coach Aniek Jonckers van Puur Power delen:

TIP 5: Normaal gesproken heb je een wijnglas en een waterglas staan. Zet het waterglas weg zodat je je water in je wijnglas moet doen. Als je wijn op is zorg dan dat je je wijnglas minimaal 2 keer bijvult met water. Pas als die twee glazen water opgedronken zijn ‘mag’ je pas weer een glas wijn. Op die manier creeër je een pauze waarin je geen alcohol drinkt en zorg je meteen dat je voldoende water drinkt. 

En last but not least; geniet, vermijd stress, neem ook tijd voor jezelf en zorg dat je genoeg slaapt!

Hele fijne kerstdagen allemaal!!

Beeld: Marlies Wessels

Hoe overleef je de kerstdagen zonder aan te komen?

December 22, 2019