Vlakbij mijn studio zit een koffiebranderij. Vele vroege ochtenden als ik de sleutel in het slot van de voordeur van mijn studio wacht ik even om de geur van hun vers gebrande bonen op te kunnen snuiven. Bij het openmaken van een zak koffiebonen inhaleer ik meerdere keren de lucht die vrijkomt. Een goed gezette espresso, cappuccino, latte of koffie; ik kan er ontzettend van genieten. De geur, de smaak, de beleving.
Helaas merk ik duidelijk het effect van cafeïne op mijn slaapkwaliteit. Dit is heel logisch en werkt voor de meesten zo. Bij het ontwaken start je lichaam met het aanmaken van de stof adenosine. Hoe langer je wakker bent, hoe hoger de adenosine stijging in onze hersenen. Die ‘slaapdruk’ zorgt ervoor dat je na een bepaalde tijd slaapsignalen krijgt, moe wordt en in slaap kan vallen. Cafeïne blokkeert de receptoren voor adenosine en daarmee het slaapsignaal. Het voordeel is dat cafeïne zorgt dat je je alert en wakker voelt, ondanks de grote hoeveelheden adenosine. Het nadeel is dat cafeïne, net als drugs of medicijnen, een halfwaardetijd heeft. Dat is de tijd die je lichaam nodig heeft om de concentratie van een stof te halveren. Cafeïne heeft een halfwaardetijd van 5-7 uur. Drink je om 16.00 een kop koffie, dan is 50% van de cafeïne om 22.00 nog actief. Daardoor val je moeilijker in slaap en gaat je slaapkwaliteit achteruit.
Om mijn slaapkwaliteit te optimaliseren stopte ik een paar weken geleden met het drinken van koffie na 16.00. Direct voelde ik de positieve effecten daarvan op mijn slaap en energie. Maar ook ging ik langzaam maar zeker meer koffie drinken. Tijd dus om de inname van mijn geliefde cafeïne weer wat te minderen of even te stoppen. Ik geef eerlijk toe dat ik dat normaal best lastig vindt. Tot deze week! Want……..tadada……. daar was opeens Chaga koffie! Een geschenk uit de hemel als je het mij vraagt. Ik ben er helemaal mee in mijn nopjes en heb een echte ‘Chaga-crush’. Wat het is? Het woord ‘Chaga’ is afkomstig van het Russische woord voor paddenstoel. Ik drink tegenwoordig dus paddo-koffie. En nee; (want die vraag kreeg ik al van de week) daar ga je niet van hallucineren. Chaga is, net als bijvoorbeeld Reishi en Lion’s Mane, een adaptogene paddenstoel.
Adaptogenen zijn er in vele vormen, van pillen en extracten tot poeders en mengsels en een volledig natuurlijke vorm om je gezondheid te ondersteunen. Het zijn voornamelijk planten (of in dit geval paddestoelen) die vooral groeien in de meest onherbergzame gebieden van de aarde: woestijnen, koude bergen, droog en kaal land, sommige zelfs daterend uit de ijstijd. Levend in barre omstandigheden, hebben de adaptogene planten een veerkracht ontwikkeld om de omgevings stressoren om hen heen te overleven. Wanneer we deze adaptogenen consumeren, verbetert ons vermogen om met stress in onze interne en externe omgevingen om te gaan enorm. Adaptogenen hebben niet één functie; in plaats daarvan kunnen ze zich aanpassen aan datgene waar je lichaam op dat moment hulp bij nodig heeft en werken om de symptomen in evenwicht te brengen of te verlichten. Hoe cool is dat? !!
De Chaga groeit op berken in het hele noordelijk halfrond en wordt ook wel ‘koning van de paddenstoelen’ genoemd. Het heeft een van de hoogste niveaus van Superoxide Dismutase (SOD) die in natuurlijk voedsel voorkomt en bevat extreem veel antioxidanten. SOD vermindert schade aan cellen door “superoxide”, het meest voorkomende vrije radicaal in het lichaam. Chaga is rijk aan bèta-D-glucanen die balans brengt in de reactie van je immuunsysteem. Dat betekent dat Chaga het immuunsysteem verhoogt wanneer dat nodig is, maar vertraagt wanneer het overactief is. Daarnaast helpt deze superpaddestoel bij spijsverteringsproblemen en is hij rijk aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen zoals B-complex- vitamines, zink, selenium en aminozuren.
Maar genoeg over alle gezondheidsvoordelen en magische eigenschappen. Hoe maak je hier nou koffie van?? Chaga is verkrijgbaar in poedervorm. Je mengt theelepel in gekookt water en roert het goed door. Daarna schenk je er je favoriete opgeklopte plantaardige melk, zoals havermelk, kokosmelk of amandelmelk, op en je hebt een heerlijke Chaga Latte.
De smaak heeft dezelfde aardse en bittere tonen als koffie en heeft zelfs een klein beetje wat weg van cacao. Het geeft, net als koffie, energie en meer focus maar dan zonder de nadelen van cafeïne (want die zit er niet in) Zoals ik al zei; ik heb een Chaga-crush ontwikkeld en kijk in de ochtend nu net zo uit naar mijn paddo koffie als eerst naar mijn espresso. En zo gingen van de week ongemerkt een aantal dagen voorbij waarop ik moeiteloos helemaal geen koffie dronk, zonder vervelende afkickverschijnselen.
Nu ik Chaga geprobeerd heb ga ik uiteraard ook nog proeven van de andere paddenstoelen. Wordt vervolgd dus! Naast koffie kun je nog veel meer andere heerlijke recepten maken met dus ook daar houd ik jullie van op de hoogte.
Wil jij ook een keer zo’n overheerlijke Chaga Latte proeven en ervaren? In de Health Bar van mijn studio ben je van harte welkom. Ik maak er met liefde een voor je klaar!
March 8, 2020
Klinkt geweldig, maar waar is het Chaga-koffiepoeder te koop??
Groet Nicolette
Hoi Nicolette, onder andere bij ons in de studio (Optimal Heath Studio, Mijdrecht) maar ook bij natuurvoedingswinkels, online en bij Ekoplaza. Liefs Nanneke