Toen ik laatst een vriendin vertelde dat ik regelmatig kleine (micro) doseringen ‘Magic Mushrooms’ gebruik keek ze me toch even vertwijfeld aan. Want paddo’s ; ging je daar niet van trippen?? Ook al denkt men in andere landen vaak dat we in Nederland heel ruimdenkend zijn, microdosing is ook hier nog niet bij iedereen ingeburgerd. Toch merk ik dat veel mensen nieuwsgierig zijn als ik er iets over vertel. Sommigen hebben er wel eens van gehoord, iets over gelezen; voor anderen is het totaal nieuw. Maar hoe meer ik er zelf mee werk en hoe meer ik me in de positieve effecten verdiep, hoe meer ik het gevoel krijg dat ik mijn kennis en ervaring wil delen. Omdat ik denk en geloof dat zoveel mensen hier baat bij kunnen hebben

Wat is microdosing?

Microdosing is het gebruik van hele kleine (Micro) doseringen van psychedelica zoals LSD, psylocibine (magic mushroom) of mescaline (uit de Peyote cactus). Psychedelische plantmedicijnen worden al eeuwenlang in oude culturen gebruikt in ceremonies en bij dagelijks gebruik. Zowel in grote als kleine hoeveelheden Microdosing is op dit moment dan wel in opkomst in onze Westerse maatschappij; een nieuwe ontdekking kun je het niet noemen. Het wordt al heel lang in diverse culturen toegepast. Waarom horen wij er dan nu plotseling over? Onder andere door creatievelingen in Silicon Valley en het boek The Psychedelic Explorer’s Guide van James Fadiman dat uitkwam in 2011.

Nieuwe verbindingen

Plotseling werd er in kranten geschreven over het gebruik van psychedelische middelen door de creatievelingen in Silicon Valley. Het microdoseren werd daar gebruikt om creativiteit te stimuleren en met een andere, frisse blik naar high-Tech dilemma’s te kijken. En…. het werkte! Verschillende media besteedden hier aandacht aan, inclusief toonaangevende tijdschriften en kranten als de Economist, the Guardian, Forbes, Washington Post en New York Times. Het is dan ook meer dan zomaar een trend. Uit onderzoek blijkt dat er door microdosing extra verbindingen gemaakt worden in de hersenen en de groei van cognitieve functies gestimuleerd worden. Verschillende delen in het brein gaan meer met elkaar communiceren en mensen rapporteren een positieve verbetering in hun gemoedstoestand.

How to change your mind

Een tijdje geleden werd ik door een vriend al gewezen op het boek ‘How to Change Your Mind’ van Michael Pollan. Op de een of andere manier bleef het boek na aanschaf lang onaangeroerd in een kast liggen. Totdat ik op een avond op Netflix de gelijknamige docu tegenkwam en na het kijken van de eerste aflevering direct zo gefascineerd was dat ik direct alle vier de afleveringen keek. Deze docuserie gaat het over de positieve effecten van psychedelica op patiënten met zware mentale problemen zoals depressie, angststoornissen, PTTS en dwangneuroses. Na de docu heb ik direct het boek uit de kast gepakt om het te lezen en was mijn interesse gewekt.

Groot of klein doseren

Nu werd er in de docu op therapeutische basis gewerkt met grote (macro) doseringen van diverse soorten psychedelica. De patiënten werden intensief begeleid door therapeuten en artsen en het hele proces was onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek. Maar na het kijken van deze docu en het lezen van het boek las ik ook steeds vaker over microdosing en ben ik dat zelf gaan toepassen in mijn dagelijks leven. En dat is heel toegankelijk want je kunt profiteren van de vele voordelen van het plantmedicijn zonder de psychedelische effecten (het zogenaamde trippen).

Positieve effecten

Psylocibine en LSD zijn de meest gebruikte substanties voor microdosing. Mensen gebruiken het om heel veel verschillende redenen maar deze zijn grofweg in drie categorieën te verdelen:

  • Prestaties verhogen, zowel op creatief vlak als een verbetering van mentale focus. Op een andere manier kijken naar de wereld of het vinden van nieuwe creatieve manieren om problemen op te lossen
  • Het verbeteren van zowel fysieke als mentale gezondheid. Hieronder valt bijvoorbeeld het verbeteren of verminderen van klachten als depressie, angsten, pijn, migraine, verslavingen, anorexia en nog veel meer.
  • Als hulp bij het afbouwen van medicijn-of drugsgebruik.

Hoe en waar te beginnen

Er valt ontzettend veel te vertellen over de voordelen, hoe dit toe te passen, waar te beginnen, voor wie dit wel of niet geschikt is, wat en hoeveel te nemen. Teveel om allemaal in één blog te stoppen. Wil je meer weten over dit onderwerp, of het voor jou geschikt kan zijn en hoe dan, neem eens een kijkje op de site van het Nederlandse Microdosing Institute: http://www.microdosing.nl Hier kun je betrouwbare informatie vinden. Daarnaast organiseer ik maandag 10 juli een Table Talk (gratis) en vrijdag 15 september een Breathwork & Microdosing Ceremony (deelname 50 euro)

Table Talk

Omdat ik merk dat nog zo weinig mensen weten wat microdosing is terwijl ze er wellicht baat bij kunnen hebben organiseer ik maandag 10 juli 19.30-20.30 een gratis Table Talk in de Health Bar van mijn studio. Die avond vertel ik meer over wat microdosing nou is, de werking, protocollen en deel ik mijn eigen ervaringen. Iedereen die meer over dit onderwerp wil weten of misschien zijn of haar eigen ervaringen wil delen is van harte welkom. Dus wil je erbij zijn meld je aan via info@optimalhealth.nl voor de ‘Table Talk Microdosing’ op maandag 10 juli (19.30-20.30) in de Health Bar van Optimal Health Studio in Mijdrecht. (Deelname is gratis)

Breathwork & Microdosing Ceremony

Tevens organiseer ik na de zomer een Breathwork & Microdosing Ceremony in de studio op vrijdag 15 september 18.30-21.00 Aanmelden kan door te mailen naar info@optimalhealth.nl Er zijn maximaal 10 plekken beschikbaar. Deelname is 50 euro

De magie van paddenstoelen

July 1, 2023