Een paar keer per week laat ik me vrijwillig afmatten bij een CROSSFIT box in Amsterdam. Het leuke aan deze tak van sport vind ik de afwisseling en uitdaging. De dag van tevoren weet je niet wat de WOD (workout of the day) je de dag erna zal brengen. Afgelopen maandag stond er een zogenaamde ‘buddy workout’ op het programma waarbij je met een tweede persoon de training afwerkt. Ik maak oogcontact met de dichtstbijzijnde persoon naast me; een sympathiek ogende, lange, jongen en vraag of wij een team zullen vormen die dag. Na zijn bevestiging steek ik mijn hand uit om me voor te stellen waarop hij mijn hand schudt met de woorden “ik ben niet goed hoor!”

Niet goed

Enigszins verbouwereerd stamel ik iets geruststellends terug en terwijl we op de roeimachine starten met de warming up vraag ik hem hoe lang geleden hij begonnen is met trainen. Dat bleek net twee weken geleden geweest te zijn wat hem wel een ‘nieuweling’ maakt. Maar ‘niet goed’? Allereerst is het nooit van belang welk niveau je hebt, ook niet als je in een duo traint. Maar dat terzijde trof het me dat dat het eerste was wat hij zei. Ik denk dat de meesten van ons dit wel herkennen. Zeker als je ergens ‘nieuw’ bent. Je bent bang om ‘af te gaan’ of niet te weten wat er moet gebeuren. Een nieuwe situatie is vaak spannend. Maar het zegt ook iets over de mindset van deze persoon. Want hij had ook kunnen zeggen “ik ben net nieuw”

Mindset

Wanneer we over mindset spreken dan hebben we het vaak over de wil om actie te ondernemen. Maar het is meer dan dat. Het zijn ook de overtuigingen en gedachten die we over onszelf hebben. Veel ervan zijn onbewust en een groot gedeelte is ontstaan door wat anderen je ooit verteld hebben (vaak al toen we jong waren) Dat kunnen je ouders, vrienden, een leraar, collega’s of een toevallige voorbijganger geweest zijn. Opmerkingen over jouw kunnen, kwaliteiten of je uiterlijk kunnen in je hoofd onbewust een overtuiging worden en voor jou daarmee ‘de waarheid’. Let maar eens op hoe vaak mensen dingen zeggen als: “ik kan dat niet…”, “daar ben ik niet goed in” of “dat is niks voor mij”. En bedenk eens hoe en wanneer jij dat ook doet.

De kracht van je verwachtingen

Wanneer je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt en dat ook nog eens vaak hardop uitspreekt, beïnvloedt dat je gedrag en hoe anderen op je reageren. En dat bepaalt weer voor een groot gedeelte de uitkomst en leidt dan vaak tot een ‘selphfulfilling prophecy’. En dat is dan weer een bevestiging van de overtuiging die je al had. Maar… er is goed nieuws! Je kunt een vastgeroeste mindset zoals deze zeker weer omdraaien naar een mindset die je wel verder helpt

Ik kan het ‘nog’ niet

Er is een wereld van verschil tussen denken dat je iets niet kunt of denken dat je het nog niet kunt. En dat verschil zit ‘m in de Mindset. Want als jij gelooft dat je kunt veranderen, bepaalde eigenschappen kunt ontwikkelen en kunt leren kijk je heel anders naar uitdagingen en leermomenten. Dan is er ruimte voor groei en ontwikkeling, op welk vlak dan ook. Het mooie is dat je elke dag kleine doelen kunt stellen om je dichter bij de persoon te brengen die je wilt zijn.

Geniet van de reis

Worden wie je wil zijn gaat niet over het halen van een einddoel. Heb je een berg beklommen dan zijn er altijd in de verte weer nieuwe bergtoppen. Beter kun je dus maar genieten van het proces. Met zo’n groei mindset zul je elke dag iets beter worden in datgene waar je aandacht aan geeft. Elke dag groeien, zelfs als het lijkt of je stil staat en er geen beweging is. En ga je ook meer van het leven genieten. Omdat je denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Eigenlijk hoop ik dat ik heel binnenkort weer een keer samen train met de jongen die zich voorstelde met ‘ik ben niet goed hoor’. Ik hoop dan nog een keer kan vragen wat zijn naam is. Want die heb ik door mijn verwarring over zijn eerste woorden niet meer gehoord. En zodat ik hem kan vertellen dat hij goed is zoals hij is en alleen maar nog beter kan worden.

Ik ben niet goed…

June 19, 2023