Vanmorgen gebeurde er iets wat ik al zo vaak mee maakte. Een van de dames die ik op dit moment begeleid kijkt een beetje sip als ze mijn kantoor in de studio binnen komt lopen. Ze is een maand geleden heel enthousiast, van start gegaan met een 10-weeks traject; een leefstijl- programma, inclusief voedingsbegeleiding en Bodytec training. We hebben een afspraak voor een Inbody-meting.

Het getal op de weegschaal

De eerste weken denderde het getal op de weegschaal omlaag. En dat motiveert… ! Ondanks dat ze voor haar werk veel op reis en onderweg was en dus niet altijd haar maaltijden zelf kon bereiden lukte het haar om af te vallen. In plaats van een taxi te pakken naar een volgende bestemming had ze hele afstanden gelopen tijdens een van haar werkbezoeken in een grote stad. De keuzes die ze maakte tijdens een groot buffet waren heel weloverwogen geweest terwijl ze nog steeds had kunnen genieten. En dat alles leidde direct al tot een mooi resultaat.

Thuis

“Wat zal ik nu dan een resultaten gaan boeken als ik thuis mijn eigen maaltijden kan samenstellen”, riep ze de vorige keer enthousiast uit na het zien van de eerste resultaten. Het verbaasde me dat ze wat teleurgesteld binnen kwam dit keer en enigszins zuchtend op de weegschaal ging staan. “Zo jammer dat ik zo mijn best heb gedaan en dat er dan niks van te zien is op de weegschaal”. En inderdaad was haar gewicht vrijwel gelijk gebleven. “Maar wat had ik nou verteld over gewicht verliezen??” antwoord ik haar, terwijl ik op het beeldscherm al kan zien wat zij nog niet ziet. “O ja, dat progressie nooit één rechte lijn is en dat het gewicht ook wel eens even hetzelfde blijft!?” antwoord ze, terwijl ze van de Inbody weer in haar slippers stapt.

Lichaamssamenstelling

O ja, bedenk ik me, dat is ook één van de dingen die ik altijd vertel. “Maar wat nog meer??”, vraag ik haar. En om maar meteen zelf het antwoord te geven laat ik haar de uitslagen van de meting zien. En die geven zo mooi aan wat ik altijd aan iedereen blijf vertellen. Het gaat niet om je gewicht! Het gaat niet om het getal op de weegschaal. Je wilt je lichaamssamenstelling veranderen. Een optimale verhouding tussen spier- en vetmassa. En wat was deze dame goed op weg! Alle leefstijlveranderingen die ze zo mooi aan het doorvoeren was, waren in deze meting zichtbaar.

Spier-en vetmassa

Op dit soort momenten ben ik altijd zo blij dat ik veranderingen inzichtelijk kan maken door een meting met de Inbody. Dit is een hele nauwkeurige weegschaal die zelfs de spier-en vetmassa van afzonderlijke armen en benen aangeeft. En op mijn beeldscherm kon ik laten zien wat een geweldige progressie ze had weten te boeken!! Haar gewicht was hetzelfde als bij de meting ervoor. Ze was nog steeds, net als bij de vorige meting, 2,8 kg lichter dan aan de start. Maar veel interessanter dan dat gewicht waren de rest van de cijfers. En die liegen er niet om. Haar vetmassa was verder omlaag gegaan terwijl haar spiermassa omhoog ging. Precies wat je wil! In een maand tijd is deze dame maar liefst 5,2 kg vetmassa verloren terwijl ze 1,4 kg spiermassa erbij heeft gekregen. Haar gewicht was hetzelfde als twee weken geleden, waar ze aanvankelijk van baalde. Want…. ‘Er gebeurt niks’. Maar nu zag ze in de cijfers de positieve verandering die ze ook al voelde aan haar lijf. En wat ik ook zo mooi vind om te zien is de sterke daling in haar viscerale vet (het vet om de vitale organen) Want natuurlijk is het een mooi streven om lichaamsvet te verliezen, maar het belangrijkste doel daarvan is het optimaliseren van je gezondheid. En daarin speelt visceraal vet een hele belangrijke rol.

Een sterke daling in het gewicht de eerste weken en dan…. Blijft het gewicht gelijk….
Maar dit zijn de getallen die er toe doen!
En deze….

Motivatie

En zo ging deze dame weer heel blij en gemotiveerd de deur uit. En daarom was ik ook blij dat ik deze meting bij haar komt doen en daarmee kon bevestigen dat ze heel goed bezig is. En daarom besloot ik vandaag dit blog te schrijven. Omdat dit verhaal zo belangrijk is. Ik heb hier al zo vaak en veel over geschreven in zowel mijn boeken als blogs. En toch is het elke keer weer voor velen een struikelblok; dat ene getal op de weegschaal. En wat vaak gebeurt is dat iemand dan de handdoek in de ring gooit. Want het lijkt dan niet te lukken. Iemand denkt niet af te vallen terwijl hij/zij zo zijn best doet.

Ik kan het dan ook niet vaak genoeg herhalen: stop met focussen op dat ene getal op die weegschaal. Je bent zoveel meer dan dat!! Zowel letterlijk als figuurlijk…..

Het verloop van de lichaamssamenstelling in een maand tijd , gemeten met de Inbody. (Vrouw, leeftijd: 58 jaar. Lengte: 171 cm)

Toch jammer….

June 16, 2023