Koudetraining is de laatste jaren meer en meer geaccepteerd als iets waar je je (gezondheids) voordeel mee kunt doen. Waar we nog niet zo veel over horen en lezen is hitte training. Nu kan ik me voorstellen dat als jij last hebt van opvliegers of nachtelijk zweten je dit tegenstrijdig in de oren zal klinken maar….hitte kan helpen!

Opvliegers en andere spelbrekers

Opvliegers, nachtelijk zweten, verhoogde hartslag, blozen; het zijn de meest klassieke symptomen van een laag oestrogeengehalte, ook wel vasomotorische symptomen genoemd. Maar liefst 80% van de vrouwen ervaart deze symptomen in de (peri) menopauze. Risicofactoren zijn: overgewicht, stress, roken, alcoholgebruik en glucoseproblemen. Niet zo gek dus dat er zoveel vrouwen kampen met deze klachten als je weet dat de helft van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 30-65 jaar te zwaar is. Tel daar nog onze leefstijl bij op (alcohol; suikerrijke voeding, stress….) en die 80% is opeens heel logisch. Maar wat kun je nog meer doen behalve op een gezond gewicht blijven, langdurige stress vermijden, niet roken en drinken en gezond eten??

Sauna

Dat regelmatig saunabezoek goed is voor de gezondheid weet bijna iedereen wel. Voor vrouwen die kampen met hormonale klachten is het een extra aanrader omdat de sauna:

  • stressverlagend werkt. En laten te hoge cortisolwaarden (ons stresshormoon) nou veel van de overgangsklachten veroorzaken.
  • de aanmaak van je ‘feelgood’ hormonen verhoogt en daarmee je humeur en stemming verbetert.
  • Je thermoregulatie en bloedsomloop verbetert en je immuunsysteem versterkt waardoor opvliegers kunnen verminderen.

Om van deze voordelen te profiteren wil je de sauna in totaal 1 uur per week gebruiken, maar niet aaneengesloten. Verdeel het liever over 2 tot 3 sessies. De sauna temperatuur dient tussen de 80 en 100 graden Celsius te liggen.

De algehele verbetering van je welzijn en gezondheid en verlichting van pijn, stress en vermoeidheid helpen allemaal om menopauzeklachten te verlichten of verminderen. Maar er is meer…

Afgifte groeihormoon

Naast alle genoemde voordelen is er nog een ander effect! Gebleken is dat de sauna zorgt voor verhoging van de aanmaak van groeihormoon! In mijn vorige blog vertelde ik al over hoe groeihormoon daalt wanneer we ouder worden en wanneer de productie van oestrogeen afneemt. En dat veroorzaakt veel van de klachten waar vrouwen na hun 35e mee kampen zoals gewichtstoename, meer buikvet, afname van spiermassa en vermoeidheid. Uit onderzoek is gebleken dat een enkel saunabezoek van 30-60 minuten de aanmaak van groeihormoon al verhoogt tot 140 procent

Wanneer jouw doel meer aanmaak van groeihormoon is, is het belangrijk om de sauna niet vaker dan 1x per week te gebruiken omdat er dan gewenning optreedt en het effect (van de aanmaak van groeihormoon niet van de andere effecten) minder wordt. Om een maximale afgifte van groeihormoon te realiseren is het het beste om minimaal 2-3 uur voordat je de sauna ingaat niet meer te eten. Je bent dan in een semi-nuchtere staat. Lage bloedsuiker spiegels stimuleren namelijk de afgifte van groeihormoon terwijl hogere bloedsuikerspiegels de afgifte remmen.

Hot yoga en andere Hot tools

Buiten de sauna kun je nog op heel veel andere manieren aan hitte training doen zoals het nemen van een hete douche, hot tub of hot yoga. Zolang het op de juiste manier wordt toegepast biedt blootstelling aan hoge temperaturen grote voordelen. Luister altijd goed naar je lichaam; te heet is nooit een goed idee. Wat te heet is verschilt van persoon tot persoon. Begin altijd rustig en bouw het langzaam op. Vergeet niet goed te hydrateren voor en na je sauna bezoek of hot yoga sessie. Drink minstens 500 ml per 10 minuten dat je in een sauna doorbrengt.

Ontgifting

Een orgaan dat betrokken is bij het reguleren van je hormonen is de lever. Als een van onze belangrijkste ontgiftingsorganen raakt de lever vaak overbelast waardoor de andere taken, zoals omzetting van hormonen, op een lager pitje komen te staan. Door het gebruik van warmte stimuleer je je lichaam om te ontgiften. Zweten is een effectieve manier om afvalstoffen kwijt te raken. Hierdoor kan de lever makkelijker functioneren en heeft het meer energie voor de regulering van hormonen.

30 daags Meno Reset programma

8 januari gaat er een 30 daagse Meno Reset programma van start bij mij in de studio (Optimal Health Studio in Mijdrecht) waarbij ik je persoonlijk begeleid en je alles in praktijk gaat brengen waar ik in deze blogs over schrijf.

Deelname 345 euro per persoon

  • 30 daags voedingsprogramma met 4 volledige werkschema’s met eenvoudige recepten
  • 1 maand onbeperkt (Hot) yoga en Pilates
  • 5x Bodytec Training
  • Toegang tot het online platform
  • 3x Inbody meting
  • 2 (online) presentaties
  • Een half daagse workshop

Aanmelden kan via info@optimalhealth.nl

Helende effecten van hitte

November 12, 2023