“Whatever we plant in our subconscious mind and nourish with repetition and emotion will one day become reality”- Earl Nightingale-

Het schijnt dat 99% van de mensen die op dieet gaan, uiteindelijk weer terugvallen in oude gewoontes en na verloop van tijd weer op hetzelfde gewicht uitkomen als waar ze gestart waren. In de meeste gevallen komt er na elke poging weer wat meer gewicht bij en eindigen ze met een hoger gewicht dan waar ze ooit startten. Hoe kan dat? Waarom is het voor de meesten zo moeilijk om blijvend gewicht te verliezen? Heel simpel: het enige dieet wat werkt is het dieet dat je volhoudt.

Maar waarom is het dan voor zo velen moeilijk om vast te houden aan de nieuwe gewoontes die ze zo graag willen aannemen? Of het nou om afvallen, sporten, stoppen met roken of drinken gaat.

Wat is dan die sleutel tot succes? Hoe zorg je dat het gaat slagen en dat je de persoon wordt die je zijn wil? Ik schreef het al eerder: door het leven te leiden van de persoon die je wil worden. Als je de manier waarop je denkt en je gedraagt wil veranderen dan is dat 100% mogelijk is. Door jezelf te herprogrammeren.

“Neurons that fire together, wire together”

Onze hersenen maken constant nieuwe verbindingen en passen zich aan, aan de opdrachten die jij geeft. Je bent dus in staat om je eigen gedachten en daarmee je gedrag en gewoontes te sturen.

Hersenonderzoek laat zien dat er verbindingen in onze hersenen gemaakt worden zodra we ervaringen opdoen in ons leven. Er worden ‘paden in de hersenen’ geprogrammeerd. En net zoals in een veld of bos waar vaker op hetzelfde pad gelopen wordt, slijten die paden meer en meer in en neem je sommige paden al automatisch en als vanzelf. Dat kan heel handig en nuttig zijn, maar op die manier kunnen er ook overtuigingen of gewoontes ontstaan die geen positieve invloed op ons hebben. Vanaf ongeveer je 35e levensjaar hebben alle synapsen in onze hersenen wel een verbinding gemaakt en zijn we geprogrammeerd aan de hand van ervaringen in ons leven. Vanaf die leeftijd is het dus steeds moeilijker om te veranderen. Om een echte leefstijl verandering door te voeren zul je nieuwe verbindingen moeten gaan maken; jezelf ‘herprogrammeren’. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd gekregen hebt.

“It’s the same process I used in bodybuilding. What you do is create a vision of who you want to be and then live that picture as if it were true” – Arnold Schwarzenegger

We onderschatten vaak de kracht van de gedachte; de ‘Power of the Mind’. Welke overtuigingen heb jij van jezelf? Wat ben jij over jezelf gaan geloven? Ben je ervan overtuigd dat je niet sportief bent, nooit slank zult worden of dat je geen discipline hebt? Wanneer heb je dit bedacht? Zijn er gebeurtenissen of personen waardoor dat een overtuiging is geworden?

Dan is het nu tijd om die overtuigingen en gedachten te veranderen. Verander het verhaal waar je zelf in bent gaan geloven; het verhaal dat jouw waarheid is geworden. Herprogrammeer jezelf en maak een nieuw verhaal voor jezelf. Die kracht hebben we! Alles waarvan jij denkt dat je het niet kunt, niet bent, niet verdiend of wat dan ook is waar. Maar het is niet wie jij bent. Het is wie jij denkt dat je bent.

“The real difficulty is to overcome how you think about yourself”, – Maya Angelou-

Herprogrammeer jezelf

December 1, 2019