Dit was een van de vragen bij een Q&A die Arie Boomsma in samenwerking met mij organiseerde op zijn Instagram Stories. Vlak na de lancering van mijn Intermittent Fasting boek konden zijn volgers een dag lang alle vragen over periodiek vasten en mijn boek stellen.  Een stuk of 20 van de vele vragen die binnen bleven stromen heb ik beantwoord. De vraag over het combineren van IF en Keto heb ik toen (nog) niet beantwoord. Maar dat precies die vraag bij veel mensen leeft, bleek toen deze nogmaals aan Arie gesteld werd in een andere Q&A een week later.

Het antwoord van Arie: “Dat lijkt me wel. Keto is een dieet. If (Intermittent Fasting) een structuur. Je kunt nagenoeg elk dieet in de IF structuur gieten. Kijk voor meer over IF vooral eens bij @dr.Ludidi of @fitgreenchef”

Een Ketogeen dieet, ook wel Ketodieet genoemd, is een koolhydraatarm en vetrijk dieet waarbij je je lichaam gaat laten overschakelen naar vetten als energiebron. Deze methode is de laatste jaren populair geworden als dieet om gewicht te verliezen 

Maar wat is ketose eigenlijk? Als je weinig koolhydraten eet (dit zijn de suikers in groente, fruit, granen, noten, etc maar ook in alle producten waar geraffineerde suikers in zitten) gaat je lever vetzuren omzetten in ketonen, welke het lichaam kan gebruiken als brandstof. Ketonen kunnen glucose vervangen als brandstof in vrijwel het hele lichaam. Bepaalde weefsels, zoals het hart en de bijnierschors, geven zelfs de voorkeur aan ketonen in plaats van glucose. Veel onderzoeken laten een aantal unieke gezondheidsvoordelen zien voor zowel de hersenen als het zenuwstelsel. Zo wordt een Ketogeen dieet succesvol gebruikt bij het onder controle houden van epilepsie en kan het positieve effecten hebben bij Alzheimer, migraine, diabetes en Parkinson.

Overigens is ketose niet een heel speciaal iets wat je alleen kunt bereiken door het volgen van een ketogeen dieet. Zo klinkt het soms wel; alsof je alleen door het nauw volgen van een heel speciaal dieet je in die speciale ‘zone’ zou komen. Maar ketonen zijn een normaal onderdeel van onze energieproductie en worden geproduceerd bij  intensief sporten en bij…….vasten. Dus iedereen die een langere tijd niet eet, zoals ook bij Intermittent Fasting gebeurt, komt geregeld in ketose. 

Het is niet zo dat als je vetten gaat verbranden (in je vetverbranding komt) je ook vanzelf af gaat vallen. Dat is een groot misverstand. Vetten als brandstof gebruiken wil niet zeggen dat je ook lichaamsvet zal verliezen. Het heeft  veel voordelen als je lichaam goed van suiker- naar vetverbranding kan schakelen en het kan een positief effect hebben bij gewichtsbeheersing.  Maar…..als je lichaam goed vetten kan verbranden maar je nog steeds te veel voeding tot je neemt (lees; meer eten dan dat je verbruikt) ga je geen lichaamsvet verliezen. Je energie-inname ten opzichte van je verbruik is altijd de doorslaggevende factor. Dit geldt ook bij Intermittent Fasting. Een van de vragen die iemand stelde bij de Q&A was: “Ik heb een maand aan periodiek vasten gedaan en gegeten binnen een zogenaamd ‘Eating Window’. Ik at heel veel en gezond maar ben niet afgevallen .Hoe kan dat?”  (……..)

En ja; dat kan!! Ook als je heel gezond, maar wel teveel, eet slaat je lichaam de extra energie op als lichaamsvet. Ook wanneer je binnen een vastgestelde periode eet (het ‘eating window’ bij Intermittent Fasting) kun je teveel eten en dus geen lichaamsvet verliezen. En ook wanneer je lichaam een ‘vetverbrandingsmachine’ is kan nog steeds je energie-inname ten opzichte van je verbruik te hoog zijn. En verlies je dus geen lichaamsvet. Nog steeds bepaalt je energiebalans of je daadwerkelijk lichaamsvet gaat verliezen.

Bij een Ketogeen dieet moet je een hoop berekenen en puzzelen om te weten hoeveel koolhydraten je wel of niet kan eten om uiteindelijk in ketose te komen. Terwijl het veel makkelijker kan; gewoon door een langere periode niet te eten (en dus periodiek te vasten)

Een minpunt van het ketogeen dieet is dat veel mensen ongezonde vetten gaan eten en denken dat ze bijna alle koolhydraten moeten schrappen. Terwijl juist groente en fruit koolhydraten bevatten. Wanneer je die grotendeels uit je voedingspatroon gaat schrappen is er niet echt sprake meer van een gezond voedingspatroon. Dit is overigens een groot misverstand; uiteindelijk bepalen je glucosewaarden wanneer je in ketose komt en dat kan per persoon verschillen. Er is dus niet een ‘one size fits all’ Ketogeen dieet en het is zeker niet nodig om alle groente en fruit uit je voeding te bannen.  Een Ketogeen dieet hoeft dus niet ongezond te zijn en kan op een gezonde manier worden toegepast. 

Arie had absoluut gelijk; een Ketogeen dieet kun je combineren met Intermittent Fasting. De vraag is: wat is je doel? Een Ketogeen dieet is een heel strikt voedingspatroon, waarvan aangetoond is dat het positieve effecten kan hebben bij diverse ernstige aandoeningen. Maar wanneer je het niet op therapeutische basis nodig hebt en het je wel wat lijkt omdat je af wilt vallen is de vraag of je een heel strikt dieet langere tijd kan en wil volhouden.  Het voordeel van IF is dat er weinig restricties zijn; het gaat hoofdzakelijk om wanneer je eet, niet om wat je eet. Het exact bijhouden van wat en hoeveel je eet is iets wat weinig mensen lang volhouden. Wanneer je geregeld een langere periode niet eet, zoals bij IF, of intensief sport kom je vanzelf in ketose. 

Meer weten over Intermittent Fasting? In mijn boek vertel ik alles over deze methode.

https://www.bol.com/nl/p/intermittent-fasting/9200000115140336/?suggestionType=searchhistory&bltgh=sv-zlXsNtMRxuGnOczFLTA.1.2.ProductImage

Kun je Intermittent Fasting combineren met een Ketogeen dieet?

December 8, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

X