“Maar voor jou is het makkelijk; jij bent al zo lang bezig met een gezond voedingspatroon.” Ik ben in gesprek met twee zussen die bij me trainen. Meer dan een jaar geleden kwamen ze bij me voor begeleiding in voeding en training. Langzaam maar zeker verloren ze een groot aantal kilo’s overtollig gewicht. Maar na een tijdje kwamen er wat vakantie’s en andere gebeurtenissen voorbij en daarmee ook weer wat kilo’s terug.
Bovenstaand verhaal is voor velen herkenbaar. In het begin ben je gemotiveerd en start je vol goede moed met nieuwe gewoontes. Maar dan is het vakantie, verander je van baan, ga je verhuizen of gebeuren er andere dingen die nou eenmaal bij het leven horen. Het is helemaal niet erg als je dan even afwijkt van je plan. Belangrijk is wel hoe je het daarna weer oppakt. “Ik verval weer in oude gewoontes”, verzucht een van de zussen tijdens het gesprek. Als ik doorvraag vertelt ze dat ze eigenlijk doordeweeks alles doet zoals we in haar oorspronkelijke voedingsprogramma gezet hebben. “Maar in het weekend gaat het mis”, bekent ze. “Gezelligheid en eten zijn zo met elkaar verbonden voor ons.”
Een gezond voedingspatroon betekent niet dat je alleen nog maar gezonde keuzes maakt. Het betekent ook niet dat al je maaltijden optimaal zijn qua voedingswaarde. Ik krijg een verbaasde blik als ik vertel dat eten mijn grootste hobby is; dat ik graag en vaak uit eten ga en dat mijn man en ik het altijd een sport vinden om overal de leukste eettentjes met het lekkerste eten te vinden. Als we een weekend of langer weg zijn grappen we altijd dat we weer ‘op eetvakantie’ zijn. Samen eten is ook een sociaal gebeuren. En ook voor mij horen bij veel speciale gelegenheden of belangrijke gebeurtenissen lekker eten.
Is de vraag die ik al verwachtte. Ik leg uit dat alles om balans gaat. Een keertje (veel) meer eten dan wat je op een dag verbruikt zorgt er echt niet voor dat je kilo’s lichaamsvet erbij krijgt. Het gaat altijd over het gemiddelde van een langere periode. Eet je een dag wat meer maar ook weer een keer een dag wat minder dan blijft alles in balans. Alleen als je doordeweeks normale porties eet, maar je weekend duurt 3 dagen en je eet het hele weekend meer dan je verbruikt is de balans helaas weg.
Wanneer je lichaamsvet kwijt wil is het aan te raden om eens te berekenen wat jouw calorieverbruik is op een dag en dan een tijdje in een voedingsapp (zoals YAZIO of MyFitnessPal) bij te houden wat je eet. We eten vaak meer dan we denken en een tijdje bijhouden wat en hoeveel je dagelijks binnen krijgt geeft veel inzichten. Om een pond lichaamsvet te verliezen heb je een tekort van ongeveer 4000 kcal nodig. Dus wanneer je dagelijks een tekort van 500 kcal duurt het 8 dagen om een pond vet kwijt te raken. Zo zie je dat er echt wat voor nodig is om effectief vet te verliezen. Je zult over een langere tijd een tekort moeten hebben en consistent zijn in hoeveel je eet. Het is bijna onmogelijk om dit ‘op gevoel’ te doen. Het tracken van je voedingsinname is dan ook een onmisbare tool. Door bij te houden wat je eet en drinkt kun je ook de minder gezonde keuzes maken en die meenemen in je berekening.
Een denkfout die vaak gemaakt wordt is dat als je af wil vallen of op gewicht wil blijven je alleen nog maar gezonde dingen kan of mag eten. Maar dat houdt niemand vol en is ook nergens voor nodig. Uiteraard wil je dat het grootste gedeelte van je voeding bestaat uit volwaardige producten met veel voedingswaarde. Op die manier zorg je voor een goed energielevel, blijven je hormonen in balans en je darmen gezond. Maar ook van gezond eten kun je aankomen als je er teveel van eet. De energiebalans is uiteindelijk de bepalende factor voor het wel of niet afvallen of aankomen. De invulling kun je zelf bepalen. En omdat genieten zo belangrijk is, juist ook voor je gezondheid, is het aan te raden om ook geregeld een minder gezonde keuze te maken en er dan ook maximaal van te genieten.
December 5, 2021
Add a comment
0 Comments