“Maar Nan, hoe ga jij dan de fitste versie van jezelf worden?”, vroeg iemand mij deze week. Tja, hoe kon ik daar een kort en bondig antwoord op geven? Eigenlijk is dat niet te doen. Want ook voor mij is dat op dit moment een ontdekkingstocht. Hoe doe je dat? De ‘fitste versie van jezelf’ worden? Uiteraard heb ik een doel; zowel op lange als korte termijn. ‘Fit’ zijn is een heel breed begrip en voor iedereen weer anders. Voor mij persoonlijk betekent het zowel mentaal en fysiek sterker en krachtiger worden dan ooit. Zoals in vorige blogs al te lezen is spelen veel verschillende factoren daar een rol in. Voeding, beweging, training, slaap, herstel, sociale contacten; allemaal belangrijk en onmisbaar. Als je dus fitter dan ooit wil worden zul je bepaalde factoren moeten gaan optimaliseren. En dat is een kwestie van dingen onderzoeken. Waar sta je nu, wat zijn verbeterpunten en wat kun je aanpassen. Vervolgens het resultaat bekijken, daar waar nodig dingen aanpassen en zo verder.

Om je lichaam in optimale conditie te brengen (let op: conditie is iets anders dan je uithoudingsvermogen!) wil je zowel werken aan je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Wil je echter in één van die 3 onderdelen echt uitblinken dan zul je je voornamelijk op dat onderdeel moeten focussen en de andere onderdelen daar ondergeschikt aan maken en ‘in dienst van’ stellen. Er bestaat geen bodybuilder die ook een hele intensieve yoga-practice heeft; geen marathon-loper die extreem veel gewicht kan heffen, etc. Wil jij in optimale gezondheid zijn, lekker in je vel zitten en je fit voelen dan kun je prima kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteitstraining combineren. Maar zodra je ergens meer dan normaal voor wil trainen dan zul je keuzes moeten maken.

“Het geheim van doelen bereiken is te beginnen”

-Mark Twain-

Mijn persoonlijke hoofddoel op dit moment is om meer spiermassa te ontwikkelen en aanzienlijk krachtiger te worden. (Waarom juist dát mijn hoofddoel is in deze fase van mijn leven zal ik in een ander blog nog uitgebreid toelichten). Om mijn doel te bereiken ga ik alles wat ik al deed nog meer ‘fine-tunen’. Van mijn training, tot mijn voeding, mijn slaap en herstel, suppletie en nog veel meer. Ook daar ga ik uitgebreid alles over vertellen in komende blogs. Maar uiteindelijk is het niet belangrijk wat mijn doel is. Belangrijk is wat jouw doel is of gaat zijn. Kies een haalbaar hoofddoel voor de lange termijn (wat wil je doen of bereiken over een jaar of twee jaar) en een korte termijn doel. De een wil zonder buiten adem te raken een trap op kunnen rennen; de ander wil beter en sneller leren zwemmen; een ander wil zich gewoon fit en energiek voelen bij het opstaan in de ochtend en weer een ander wil 5 kilometer of misschien wel een marathon lopen.

Wat ga jij doen om jouw doel te bereiken? Wat zijn de kleine stappen die je kunt nemen op weg naar dat einddoel? Maak je doel meetbaar. Schrijf het op voor jezelf. Gewoon ‘de fitste versie van jezelf’ willen worden is te vaag en niet meetbaar. En vergeet uiteindelijk niet waar het allemaal om begon. Je hoofddoel kan bestaan uit een marathon lopen maar als je elke dag moe je bed uit stapt ben je niet echt op weg de fitste versie van jezelf te worden. Verlies dus niet het grotere geheel uit het oog en bijt je niet vast in iets ten koste van andere dingen.

Mijn doel is heel goed meetbaar. Volgende week zal ik vertellen wat ik gedaan heb om mijn startpunt te bepalen, hoe en wat ik gemeten heb en waarom. Over een tijdje kan ik dan bepalen of ik goed op weg ben fit as f*** te worden of dat ik misschien mijn plan van aanpak moet bijstellen. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Als iets niet werkt, verander dan je aanpak tot het wel lukt.

Er bestaat geen falen, alleen feedback”

Edison heeft ook eerst 999 manieren ontdekt om géén gloeilamp te maken, voordat hij de gloeilamp kon uitvinden.

Hoe word je de fitste versie van jezelf

October 19, 2019