Voor het eerst in jaren heb ik, in mijn vakantie, de laptop thuisgelaten. En al is dat voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld, voor mij was dat best wel een ‘dingetje’….

In dubio

Thuis kan ik heel goed mijn telefoon wegleggen en mijn laptop dichtklappen. Maar eerlijk is eerlijk; dan hebben we het over een paar uur en hoogstens een keer een etmaal. Sinds de opening van Optimal Health Studio in 2015 was er altijd wel een reden waarom mijn elektronische vriend met mij mee moest op vakantie.Trainingen en lessen draaien altijd gewoon door en dus was het noodzakelijk bereikbaar te zijn en in het online rooster te kunnen. Daarnaast waren er veel zomers waarin ik net tegen een deadline zat, voor zowel mijn eigen boeken als voor andere opdrachten. En ook dit jaar was dat weer het geval. Twee opdrachtgevers met leuke projecten klopten bij me aan. De deadline? Eind augustus.Maar dit jaar gaf ik direct aan dat ik op vakantie en, nog belangrijker, in die periode afwezig en niet bereikbaar zou zijn. OUT OF OFFICE dus, maar dan dit keer voor het eerst ook echt en niet alleen fysiek.

Out of office

Het kostte me een aantal jaren voordat het kwartje viel en ik begreep dat ikzelf eigenaarschap kon nemen over het wel of niet ‘out of office’ zijn. Na talloze keren de ontvanger van automatische antwoorden geweest te zijn ging ik nadenken. Hoe kon ik toch leuke opdrachten aannemen zonder er tijdens mijn vakantie aan te moeten werken? Het antwoord was simpel: het heft in eigen handen nemen door de deadline aan te passen naar een voor mij geschikte(te) datum. Klinkt heel simpel en dat is/was het in feite ook. Door verder vooruit te kijken en de werkzaamheden zo in te plannen dat ik alles voor mijn vakantie kon afronden was het geen probleem. Uiteraard moest ik wel een tandje bijzetten. Want de deadline voor jezelf naar voren halen betekent automatisch minder tijd. Maar tijdsdruk zorgt er bij mij ook voor dat ik efficiënter ga werken, dus dat was een mooie bijvangst. En wat was het heerlijk om op ‘verzenden’ te drukken en daarna mijn laptop echt uit te kunnen zetten en dicht te klappen, wetende dat iedereen wist dat ik tijdelijk niet bereikbaar zou zijn.

Vakantiestress

Wanneer je op vakantie gaat kan dat meerdere doelen hebben. Misschien ga je om een nieuwe cultuur te ontdekken, te ontspannen, te genieten, samen te zijn met familie of vrienden, op te laden of een combinatie van al die dingen. Vakantie is in ieder geval ooit bedacht om te ontspannen. Maar het schijnt dat 1 op de 6 volwassenen last heeft van vakantiestress. Zowel het vertrek naar, als het verblijf op een andere bestemming is voor velen verre van relaxed. En dat heeft meerdere redenen. Wat je kunt doen om wel ontspannen en opgeladen van vakantie terug te komen? Dat is volgende week in mijn vervolgblog ‘in balans op vakantie’ te lezen. Tot die tijd ga ik weer heerlijk ‘werkvrij’ verder genieten op mijn vakantiestek in Spanje. En mocht je me mailen; dan ontvang je een automatisch antwoord waarin je kunt lezen dat ik out of office ben en je met dringende zaken terecht kunt bij mijn lieve en onmisbare collega Roxanne. Dus lieve Rox, mocht je dit lezen: dank je wel voor jouw onmisbare bijdrage!

Out of office

July 30, 2023