Zowel voor als na de zomervakantie zijn er altijd meer mensen dan normaal bezig met afvallen. Voor de vakantie om leuker in die ene bikini of zomerjurkje te passen. Erna om de vakantiekilo’s kwijt te raken. Velen zien het als onvermijdelijk dat ze aankomen tijdens een vakantie terwijl dat echt anders kan.

Want we moeten wel genieten

“Je leeft maar één keer, dus je moet wel genieten.” “Het is vakantie dus we moeten wel genieten”. Dit soort uitspraken hoor ik vaak ter vergoelijking van bepaalde keuzes. Interessant; want wat houdt dat genieten dan in? Voor mij persoonlijk zijn het de vrije tijd, een mooie omgeving, de zon en mijn dierbaren om me heen waar ik van geniet op vakantie. En uiteraard lekker eten…. Hoe tof is het om een nieuwe hotspot te ontdekken of juist een heel klein onontdekt pittoresk plekje waar je een lokale specialiteit kunt proeven. En ook de bbq’s met familie, aanhang en vrienden vind ik hoogtepunten op een vakantie. Genieten van lekker eten is voor mij echter niet hetzelfde als ongelimiteerd alles eten. Net als thuis zorg ik dat de basis goed is en hanteer ik de 80/20 regel: 80% van mijn voeding is optimaal; 20% is minder voedend maar vind ik het genieten waard. Als je dat thuis ook al doet; waarom zou je het op vakantie dan anders (willen) doen?

Vakantieleefstijl

Om me heen zie en hoor ik dat mensen meer en ongezonder eten op vakantie; vaker en meer alcohol drinken en tegelijkertijd minder bewegen (uitzonderingen daargelaten uiteraard) Tel daar een ander dag-en nacht ritme, andere omgeving en klimaat bij op en het is logisch dat niet iedereen even uitgerust en opgeladen en ook nog eens zwaarder terug komt van vakantie. Wil je dat je vakantie je energie oplevert in plaats van kost en ben je die eeuwige extra vakantiekilo’s zat kijk dan eens kritisch naar je vakantieleefstijl.

Genieten

Wat voor cijfer geef jij aan een gerecht? En als je dan een cijfer zou geven; kies je dan uitsluitend voor de achten, negens en tienen of eet je alles wat er voorbij komt ‘omdat het nou eenmaal vakantie is’. Het is heerlijk om in een ander land dat ene lokale gerecht te eten; dat fijne restaurant te bezoeken of jezelf te trakteren op een ijsje van die ene geweldige ijssalon. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal tegelijk moet en elke dag weer. Kies je voor een overdadig diner; houd het overdag dan iets soberder. Geniet een keer van een heel goed ijsje in je favoriete smaak in plaats van elke dag. Net zoals in het dagelijks leven is het voor je lijf het fijnste als er balans is. Maar zoals onze grootmoeders al wisten: ‘overdaad schaadt…..’

Vakantie tips

Op vakantie leven we in een ander ritme, in een andere omgeving en eten we anders. Soms lijkt het dan wel of de vakantie iets is wat je ‘overkomt’; omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Maar niks is minder waar. Ook al is de omgeving, de omstandigheid en misschien ook je gezelschap anders; jij kunt nog altijd controle hebben over een groot aantal factoren. Hier een paar van mijn tips waar je wellicht wat aan hebt:

  • Beperk je tot maximaal drie maaltijden per dag. Dit voorkomt dat je de hele dag door aan het snacken bent en op die manier onbewust veel meer binnen krijgt dan je denkt. Doe je al aan Intermittent Fasting dan kun je zelfs kiezen voor twee uitgebreide maaltijden.
  • Wil je wel een keer een ijsje tussendoor; plan dit bewust in en geniet er maximaal van. Maar maak wel een keuze tussen dat ene ijsje tussendoor of een dessert bij het diner.
  • Alcohol is iets wat voor velen onlosmakelijk verbonden is met vakantie vieren. Als dat ook bij jou het geval is; realiseer je dat je lijf door alcohol niet aan vetverbranding toe komt en eerder geneigd is om vet op te slaan. Beperk je tot speciale momenten als je graag geniet van alcohol , wissel af met veel water tussendoor en las ook alcoholvrije dagen in.
  • Drink veel water! Ik herhaal; drink veel water! Zeker als je op vakantie in een warm land bent maar sowieso is dit een hele belangrijke.
  • Ga je uit eten? Kies in ieder geval voor een gerecht wat proteïnerijk is zoals vis, gevogelte, tofu of schaal-en schelpdieren. Kijk welke bereidingswijze erbij staat en vermijd zo veel mogelijk gefrituurde gerechten (tenzij het voor jou een echte traktatie is en onder die 20% valt)
  • Zorg dat naast proteïnerijke voeding je maaltijden veel groenten bevat. Wanneer je uit eten gaat kan dit in de vorm van een salade zijn of vraag om extra groenten.
  • Beweeg!! Niet alleen meer eten; ook minder bewegen zorgt voor gewichtstoename tijdens je vakantie. En hoe makkelijk is het om juist op vakantie veel te bewegen? Je hebt als het goed is, geen of weinig verplichtingen en de tijd aan jezelf. Zelf ga ik altijd nog trainen op vakantie in de plaatselijke gym of CrossFit box. Ook gaat mijn yogamat mee zodat ik mijn practice kan blijven doen. Maar ook als dat allemaal niet jouw ding is; ga wandelen. Loop naar het strand, op het strand, door een stad of dorpje of door de bergen.

Denk in mogelijkheden

Tot slot: denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen en maak een plan voor jezelf. Bedenk wat je zou willen op vakantie en wat de mogelijkheden zijn. Wil je meer wandelen maar is je excuus dat het te warm is? Ga op een tijdstip waarop het nog niet zo heet is. Of ga zwemmen. Voor alles is wel een reden te bedenken om het niet te doen maar als je echt iets wil, dan zijn er nog veel meer manieren om het wel te doen. En loopt het toch een keer anders dan je bedacht had? Relax! Want naast genieten is de vakantie er ook om te relaxen.

In balans op vakantie

August 9, 2023