Om alle processen in ons lichaam optimaal te laten verlopen is het belangrijk te leven volgens ons natuurlijke ritme. Het bioritme is ons dag-en nacht ritme waar onze cellen, weefsels en organen op zijn ingesteld. Het is een ritme van 12 ‘dag-uren’ en 12 ‘nacht-uren’. Die zogenaamde ‘nacht-uren’ zijn voor je lichaam het moment van herstel en reparatie. In deze tweede helft van de dag gaat je immuunsysteem aan de slag.

Melatonine is niet alleen belangrijk om in slaap te komen

Al onze hormonen lopen dagelijks in een 24 uur ritme. In de tweede helft gaat ons lichaam, onder andere door de afwezigheid van blauw (dag) licht melatonine produceren. Melatonine is niet alleen belangrijk om in slaap te komen. Dit hormoon speelt op meerdere manieren een hele belangrijke rol in onze gezondheid.

Herstel, groei en vetverbruik

Gedurende de dag stapelen afvalstoffen in ons brein zich op. Melatonine is het hormoon dat zorgt dat deze gedurende de nacht weer afgevoerd worden. Daarnaast stimuleert melatonine de aanmaak van het groeihormoon dat zorgt voor herstel van je lichaam en voor een efficiënt gebruik van vet als energiebron. Overdag wordt vet opgeslagen in ons lichaam en groeien onze vetcellen. Melatonine zorgt ervoor dat het vet gedurende de nacht weer wordt afgebroken waar het onder andere als voeding gebruikt wordt door het immuunsysteem. Zonder melatonine blijven de vetcellen groeien wat zowel ontstekingsprocessen in het lichaam en op den duur ook overgewicht veroorzaakt.

Melatonine is ontstekingsremmer en antioxidant tegelijk en draagt er zelfs toe bij dat als er wel sprake is van een ernstige virusinfectie (zoals COVID-19) het immuunsysteem minder snel ontregeld raakt. Wetenschappers uit verschillende landen wijzen er zelfs op dat melatonine bescherming kan bieden bij een besmetting met het Coronavirus en de ernst van het ziekteverloop kan beperken.

Gezonde gewoontes

Ideaal is om zoveel mogelijk een ritme aan te houden van 12 actieve ‘dag-uren’ en 12 ontspannende ‘nacht-uren’. Die eerste helft van de dag is de tijd waarop je eet, traint, werkt en blootgesteld wordt aan zoveel mogelijk daglicht en/of blauw licht. De tweede helft zou in het teken moeten staan van rust en herstel waarbij je intensieve beweging, blauw licht en voeding zoveel mogelijk vermijd. 12 ‘nacht-uren’ betekent niet 12 uur slapen maar wel dat je de uren voorafgaand aan het slapen gaan je lijf en hersenen al in ‘nachtmodus’ brengt.

Waar ons slaaphormoon nog meer goed voor is dan in slaap komen

November 7, 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

X